söndag 11 mars 2012

Hästpsykiologi

Hästar tänker inte som oss människor och det är därför vi har så mycket problem med dem. Genom att använda omvänf psykologi och lateralt tänkade lär vi oss att bete oss som en häst och mindre som ett rovdjur. Hästar tänker lateralt, de tänker runt problemet eller situationen och inte rakt på det. Vi är direktlinje-tänkare och går rakt på sak, fokuserar på det vi vill ha och går rakt på det. Det är därför vi är så förutsägbara för hästar, de ständigt överlistar oss och läser oss som en öppen bok. Om du går rakt på sak ser hästen vad du är ute efter och den blir mer benägen att göra de motsatta. Det är så det har överlevt, genom att göra de motsatta av vad rovdjuret förväntar sig.

Approach och reteat är vad som fungerar på hästar. Det betyder att närma sig/avancera och dra sig tillbaka/avvakta. Omvänd pyskologi betyder att du inte beter dig som ett rovdjur. Men hur gör man då..? Ja, det är enkelt!
Gör det motsatta av vad du tror du skulle göra. Det är svårt för oss att göra det motsatta av vad vi känner men när vi har med flyktdjur att göra borde vi lära oss detta, för de är vad som vanligtvis fungerar. Men vi vill ha resultat på direkten. Vi fokuserar på vad det är vi vill ha och försöker gripa tag i objektet. (hästen) Om vi blir arga, förskräckta, rädda eller frustrerade spänner vi oss i hela kroppen och håller extra hårt. Fötterna rör sig inte utan gräver sig fast och alla "klor" kommer ut.
Reaktioner som utlöses är att händerna tar tag snabbt och hårt i rtgeln eller grimskaftet, benen klamrar sig fast vid hästens sidor, sätet blir spänt och andhämtningen slås ner. Vi skiker, soarkar, drar, rycker och slår. Vinnar instinkten och domminans reflexerna kommer in i spelet. Framgångarna kommer när vi själva inser att det är vi som måste ändra vårt beteende först för att hästen ska ändras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar