söndag 11 mars 2012

Förstärkning istället för straff!

/ Bestraffningar fungerar inte på bytesdjur och att visa vem som bestämmer på vårt rovdjurs-vis orsakar skrämsel och motstånd. Hästar förstår inte straff eftersom det nästan alltid sker efter åt. Dom förstår inte något som sker senasre än omedelbart i samband med beteendet. Dom blir rädda och hämmade av känslomässiga reaktioner från ett rovdjur.
.
Bestraffning är en aggresiv handling som innehåller illska, rädsla eller frustration och kommer utan varning och efter beteendet. Hästen har därför ingen chans att ändra sitt beteende. Straff kan aldrig lära en häst att göra rätt. Förstärkning sker i ögonblicket och utdelas som om hästen gjorde det själv. (som att springa in i din armbåge) Och det sker som en konsekvens av hästens beteende istället för straff.
.
Timingen är viktig så att hästen kan associera det med beteendet. Hästar är ofta aggresiva mot varandra men varnar alltid innan de gör fysisk kontakt. På det sättet har den andra hästen ett eget val, att gå undan eller ta konsekvensen. Vi behöver vara tillräckligt bestämda utan att vara aggresiva, för när hästen läser dessa känslomässiga laddningar resulterar det i antinfen rädsla eller aggression hos hästen. En smart häst ser snart dessa känslor som vår svaghet och lär sig "trycka på det rätta knapparna" för att den vet att vi tappar kontrollen. De får makt över våra känslor.
.
Vi lär oss korrigera hästen utan ilska och i faser. Som ett barn vars föräldrar varnar det för att dess beteende kan få allvarliga konsekvenser. De börjar räkna ett.......två.... och barnet vet att när de säger "tre" får det ta konsekvensen. Det är rättvist!
Vi har en chans att ända vårt beteende och valet är helt och hållet vårat eget om vi vill ta konsekvensen eller inte. Hästar läs sig på samma sätt och om de ges chans att förändra sitt beteende så gör de vanligtvis de.
.
Genom att använda faser av bestraffning blir hästar mer benägna att klandra sig själva för att det orsakade trubbel. Är du aggresiv kommer hästen med största sannorlikhet att klandra dig. Det är inte rättvist. De lär sig inte att bete sig och göra rätt, de blir spända och rädda för att göra fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar